AR Design Studio | Contemporary Architects Winchester
info@ardesignstudio.co.uk 01962 864545

Blog

Keep up to date with AR Design Studio here on our blog.

AR Design Studio is an award-winning RIBA certified contemporary architectural practice, based in Winchester, Hampshire, specialising in elegant modern new homes, extensions, renovations and multi-plot developments.

AR Design Studio have Submitted Plans for 'The Well House'

Visual_Numa_View 3_Site Grey Brick.jpg

Winchester based architects AR Design Studio have submitted plans for a private bespoke new build house, The Well House, located in the rural village of Shawford, Winchester.

Visuals
Nu.Ma

Client
Private

Design Team

Planning Consultants – PlanIt Consulting

Landscape Architect – Ibbotson Studios

Landscape Visual Impact Consultants – Turley

Description

The site is hidden down a quiet residential lane with a strong visual connection to the surrounding verdant context. From the lane the site steps and slopes towards its east boundary to meet the Itchen Navigation, a SSSI and the South Downs National Park. As a result of the existing house’s location atop the highest part of the site, the traditional three storey house is largely exposed in its current location.

While some neighbouring houses stand proud of the topography along the lane others can be seen to be sunk within the landscape, responding to the sloped landscape whilst taking advantage of the long views. Within the built context is a diverse range of houses. The piecemeal fashion along the street lacks local distinctiveness giving a sense of being evolved organically over time. This variation of buildings provides the opportunity for a proposal to add to the eclectic mix, whilst being sensitive to its context.

Visual_Numa_View 4_River Grey Brick.jpg

Upon visiting the site, it was felt that the significance of the site’s rural setting would have to inform the backbone of any design that was delivered. This rationale has been translated to the proposed design, derived from the initial concept of hunkering down into the sloping landscape to appear visually lost in the hillside against the wooded backdrop. The scheme uses a materiality of timber and brick, the timber volumes floating atop a solid brick base. From the road, the timber cladding blends with the context, whilst the heavier brick grounds the scheme.

The existing basement level is excavated to open up the lower portion of the proposed house onto its garden, whilst above this sits the first floor accommodation. Despite the house being two storeys, the lower floor is not visible from the lane and dramatically reduces the built impact.

Visual_Numa_View 1_Bridge Lane Grey Brick.jpg

This first floor is divided up into thee component parts, dictated by function between which are areas of circulation. In doing so the overall mass is broken up which helps the elevation to blend into its wooded backdrop. The first floor elements are then pushed and pulled in order to respond to the accommodation requirements. To the front of the house this creates a sunken courtyard and to the rear this creates some covered outdoor space at ground floor level whilst creating depth in the elevation.

To open up the sunken courtyard to the front of the house each block is splayed, creating a sense of movement within the building and opening up the inbetween spaces. This movement is also mimicked in the roof slope to better reflect that of the surrounding trees and landscaping. The eaves lines facing the street are dropped to minimise the amount of elevation visible while those to the rear open up to the views. These pitched roof elements are proposed to be a green roof planted with assorted wildflowers/perennials that will encourage biodiversity, assist with the water management of the building and soften the appearance of the building when viewed from the lane.

DIAGRAMS_Animation.gif

To help the proposal further blend into its context, the landscape strategy removes much of the existing terracing and restores the natural slope of the site, with the aim to create a garden that is wilder in nature and fosters more wildflowers and grasses. In turn this will provide the opportunity for ecological enhancements and habitat creation.

LANDSCAPE_Site Section.jpg

An environmental approach has also been adopted through passive devices, building fabric and technology. Passive environmental devices include the massing and orientation of the building. The three east facing volumes allow the sun to warm the house in the morning, reducing the need for heating. These volumes incorporate overhangs, as well as recessed glazing to provide solar shading to avoid overheating in the summer. This also helps to minimise the amount of light spill. Furthermore, as part of a holistic approach to sustainability, innovative technologies have also been explored, the scheme becoming an eco-house of sorts.

As such, the proposal challenges the built context with a contemporary approach, whilst minimising its impact on the surroundings, being environmentally conscious and providing opportunities for biodiversity to flourish. This has resulted in a one-off contemporary design which enhances the architectural distinctiveness of the area whilst blending into the verdant context, creating conditions for the building and its site to thrive in the future.

P105_Proposed Lower Ground Floor Plan_REV C.jpg
P106_Proposed Ground Floor Plan_REV D.jpg

Read more about the project here

Andy Ramus