AR Design Studio | Contemporary Architects Winchester
info@ardesignstudio.co.uk 01962 864545
 Entitled ‘The Glass House’ this renovation and extension plays on the contrast between light and dark, and injects a new lease of life into what was once an unoccupied and poorly maintained manor house in Winchester. The design makes best use of the existing structure, whilst making minimal changes for the greatest benefit. The North West Elevation which forms the approach to the property remains largely unchanged to preserve the original character of the building. To the rear the existing single storey structure has been increased to be in line with the main property and to retain the existing footprint of the building. This, along with a small single-storey extension to the rear of the westerly side, forms a semi-courtyard space enclosed in glass, which opens up onto the garden. The secondary spaces of this glass enclosure provide contrasting environments, providing the occupant with a variety of living space and emphasising the openness of the main glazed living space.

Glass House

Entitled ‘The Glass House’ this renovation and extension plays on the contrast between light and dark, and injects a new lease of life into what was once an unoccupied and poorly maintained manor house in Winchester. The design makes best use of the existing structure, whilst making minimal changes for the greatest benefit. 

Designed by AR Design Studio an award-winning RIBA certified contemporary architectural practice, based in Winchester, Hampshire, specialising in elegant modern new homes, extensions, renovations and multi-plot developments.

 Entitled ‘The Glass House’ this renovation and extension plays on the contrast between light and dark, and injects a new lease of life into what was once an unoccupied and poorly maintained manor house in Winchester. The design makes best use of the existing structure, whilst making minimal changes for the greatest benefit. The North West Elevation which forms the approach to the property remains largely unchanged to preserve the original character of the building. To the rear the existing single storey structure has been increased to be in line with the main property and to retain the existing footprint of the building. This, along with a small single-storey extension to the rear of the westerly side, forms a semi-courtyard space enclosed in glass, which opens up onto the garden. The secondary spaces of this glass enclosure provide contrasting environments, providing the occupant with a variety of living space and emphasising the openness of the main glazed living space.

Entitled ‘The Glass House’ this renovation and extension plays on the contrast between light and dark, and injects a new lease of life into what was once an unoccupied and poorly maintained manor house in Winchester. The design makes best use of the existing structure, whilst making minimal changes for the greatest benefit. The North West Elevation which forms the approach to the property remains largely unchanged to preserve the original character of the building. To the rear the existing single storey structure has been increased to be in line with the main property and to retain the existing footprint of the building. This, along with a small single-storey extension to the rear of the westerly side, forms a semi-courtyard space enclosed in glass, which opens up onto the garden. The secondary spaces of this glass enclosure provide contrasting environments, providing the occupant with a variety of living space and emphasising the openness of the main glazed living space.

IMG_2086 (Large).jpg
IMG_2114 (Large).jpg
IMG_1911 (Large).jpg
The Glass House (Large).jpg
    Scheme:  Extension and Refurbishment   Location:  Winchester   Commencement : April 2011   Completion:  October 2012   Photographer:  Martin Gardner, www.martingardner.com

Scheme: Extension and Refurbishment

Location: Winchester

Commencement: April 2011

Completion: October 2012

Photographer: Martin Gardner, www.martingardner.com