AR Design Studio | Contemporary Architects Winchester
info@ardesignstudio.co.uk 01962 864545
 The existing two storey house at Five Elms does not take advantage of the site’s opportunities and is subject to flooding.  The brief required AR Design Studio to embrace and challenge these issues within the protected surroundings of Bosham. The narrative for the scheme came from within the local context, in the form of a Rap-tackle Grade II listed 18th century warehouse, planted in the water of Bosham Quay. This building, typical of its context, uses solid brick plinths to raise the building above water level, protecting and supporting an inhabited timber clad form.  We have translated this rationale to our site where flooding commonly occurs, raising the proposed 300sqm four bedroom house off the ground to allow flooding beneath. From the elevated ground floor, decking steps down to the landscape, whilst from an elevated perspective, the site also hosts uninterrupted views. This in turn has informed the concept of an upside-down house, private rooms inhabiting the solid plinths at ground floor to raise the first floor timber form, its open plan layout and balconies taking advantage of the views overlooking the surrounding farmland.  The concept of the Rap-tackle warehouse was continued through to the material palette, where solid materials of flint and a contemporary linear brick were chosen for the ground floor, supporting the light weight timber first floor form, reflecting the blend of traditional red brick and natural hues in the surrounding area.  As such the proposed house makes use of references and materials found in Bosham itself and across the surrounding countryside, whilst the brief has challenged the design to create a one-off contemporary design, enhancing the architectural distinctiveness of the area.

Five Elms

Five Elms is a private bespoke new build house located in Bosham, West Sussex, set within the sensitive context of the Chichester Harbour Area of Outstanding Natural Beauty. AR Design Studio’s previous accolades in the area include Creek House, a contemporary new build dwelling situated along the Bosham Estuary. AR’s experience in the locality, as well as their portfolio of new-build houses provided the ideal experience in understanding the context and building typology needed to introduce a contemporary approach to the site.

Designed by AR Design Studio an award-winning RIBA certified contemporary architectural practice, based in Winchester, Hampshire, specialising in elegant modern new homes, extensions, renovations and multi-plot developments.

 The existing two storey house at Five Elms does not take advantage of the site’s opportunities and is subject to flooding.  The brief required AR Design Studio to embrace and challenge these issues within the protected surroundings of Bosham. The narrative for the scheme came from within the local context, in the form of a Rap-tackle Grade II listed 18th century warehouse, planted in the water of Bosham Quay. This building, typical of its context, uses solid brick plinths to raise the building above water level, protecting and supporting an inhabited timber clad form.  We have translated this rationale to our site where flooding commonly occurs, raising the proposed 300sqm four bedroom house off the ground to allow flooding beneath. From the elevated ground floor, decking steps down to the landscape, whilst from an elevated perspective, the site also hosts uninterrupted views. This in turn has informed the concept of an upside-down house, private rooms inhabiting the solid plinths at ground floor to raise the first floor timber form, its open plan layout and balconies taking advantage of the views overlooking the surrounding farmland.  The concept of the Rap-tackle warehouse was continued through to the material palette, where solid materials of flint and a contemporary linear brick were chosen for the ground floor, supporting the light weight timber first floor form, reflecting the blend of traditional red brick and natural hues in the surrounding area.  As such the proposed house makes use of references and materials found in Bosham itself and across the surrounding countryside, whilst the brief has challenged the design to create a one-off contemporary design, enhancing the architectural distinctiveness of the area.

The existing two storey house at Five Elms does not take advantage of the site’s opportunities and is subject to flooding. The brief required AR Design Studio to embrace and challenge these issues within the protected surroundings of Bosham. The narrative for the scheme came from within the local context, in the form of a Rap-tackle Grade II listed 18th century warehouse, planted in the water of Bosham Quay. This building, typical of its context, uses solid brick plinths to raise the building above water level, protecting and supporting an inhabited timber clad form.

We have translated this rationale to our site where flooding commonly occurs, raising the proposed 300sqm four bedroom house off the ground to allow flooding beneath. From the elevated ground floor, decking steps down to the landscape, whilst from an elevated perspective, the site also hosts uninterrupted views. This in turn has informed the concept of an upside-down house, private rooms inhabiting the solid plinths at ground floor to raise the first floor timber form, its open plan layout and balconies taking advantage of the views overlooking the surrounding farmland.

The concept of the Rap-tackle warehouse was continued through to the material palette, where solid materials of flint and a contemporary linear brick were chosen for the ground floor, supporting the light weight timber first floor form, reflecting the blend of traditional red brick and natural hues in the surrounding area.

As such the proposed house makes use of references and materials found in Bosham itself and across the surrounding countryside, whilst the brief has challenged the design to create a one-off contemporary design, enhancing the architectural distinctiveness of the area.

  Scheme:  Replacement Dwelling   Commencement:  TBC   Completion:  TBC.   Visuals:   The Faction

Scheme: Replacement Dwelling

Commencement: TBC

Completion: TBC.

Visuals: The Faction