AR Design Studio | Contemporary Architects Winchester
info@ardesignstudio.co.uk 01962 864545
01 Black House.jpg

Black House

Black House is a four bed family house that sits in the heart of the Kent countryside surrounded by mature trees and gardens.

Designed by AR Design Studio an award-winning RIBA certified contemporary architectural practice, based in Winchester, Hampshire, specialising in elegant modern new homes, extensions, renovations and multi-plot developments.

 This four bed family house sits in the heart of the Kent countryside surrounded by mature trees and gardens.  The house encompasses a mixture of framed and linear views across four carefully sculpted gardens that aim to each capture a piece of the surrounding landscape.  Inspired by the building and land topography of Dungeness, located on the south Kent coast, this house is a collection of five modules clustered around a central courtyard. The Black House’s rectangular massing was divided into blocks by key site axes, a view from the pool to a large populus tree, and a previous path to the site. Each block is linked to a distinct aspect of the garden, with a final connecting view provided from the roof of a brick tower. These volumes are all connected by the central courtyard, an area of extensive glazing allowing light and fresh air to continually penetrate the house, and provide year round sheltered outdoor space.    —     “An intelligent interpretation of the detailed brief and a sensitive understanding of the clients aspirations. Very nice people to work with and a fantastic house”    Norman & Tina Ellis – Client     —    Click on the thumbnails below to watch a video:

This four bed family house sits in the heart of the Kent countryside surrounded by mature trees and gardens.

The house encompasses a mixture of framed and linear views across four carefully sculpted gardens that aim to each capture a piece of the surrounding landscape.

Inspired by the building and land topography of Dungeness, located on the south Kent coast, this house is a collection of five modules clustered around a central courtyard. The Black House’s rectangular massing was divided into blocks by key site axes, a view from the pool to a large populus tree, and a previous path to the site. Each block is linked to a distinct aspect of the garden, with a final connecting view provided from the roof of a brick tower. These volumes are all connected by the central courtyard, an area of extensive glazing allowing light and fresh air to continually penetrate the house, and provide year round sheltered outdoor space.

“An intelligent interpretation of the detailed brief and a sensitive understanding of the clients aspirations. Very nice people to work with and a fantastic house”

Norman & Tina Ellis – Client

Click on the thumbnails below to watch a video:

The Black House on Grand Designs: House of the Year

The Black House on ITV News

Black House3 - Photo Credit Martin Gardner.jpg
Image 1.jpg
_F7A6868 (Custom).jpg
_F7A6902 (Custom).jpg
Black House5 - Photo Credit Martin Gardner.jpg
_F7A6945 F (Custom).jpg
Black House8 - Photo Credit Martin Gardner.jpg
_F7A6968 (Custom).jpg
_F7A7013 (Custom).jpg
Black House9 - Photo Credit Martin Gardner.jpg
Black House6 - Photo Credit Martin Gardner.jpg
Black House10 - Photo Credit Martin Gardner.jpg
_F7A7362-Edit (Custom).jpg
_F7A7287 (Custom).jpg
_F7A7321 (Custom).jpg
_F7A7340 (Custom).jpg
  Scheme:  New Build House   Location:  Kent   Commencement : May 2015   Completion:  March 2017   Photographer:  Martin Gardner,   www.martingardner.com     Kitchen:  The Myers Touch,   www.themyerstouch.co.uk    Read more about the project on the   RIBA Website      —   Winner of:   The American Architecture Prize 2017     Shortlisted for:   RIBA Awards 2018

Scheme: New Build House

Location: Kent

Commencement: May 2015

Completion: March 2017

Photographer: Martin Gardner, www.martingardner.com

Kitchen: The Myers Touch, www.themyerstouch.co.uk

Read more about the project on the RIBA Website

Winner of:

The American Architecture Prize 2017

Shortlisted for:

RIBA Awards 2018