AR Design Studio | Contemporary Architects Winchester
info@ardesignstudio.co.uk 01962 864545
 ‘The Lighthouse’ is a contemporary beachfront property on the south coast of England. It is a super insulated, luxury three bedroom modern house sitting in a beautiful waterfront location enjoying stunning views of the Solent and the Isle of Wight.  The site is enclosed between two neighbouring buildings and a seven metre high embankment to the north; of which pavement and street access sits at the top. This access, to the roof level of the property, and the one-directional view over the beach, English Channel and Isle of Wight to the south, has led to an interesting architectural design which takes inspiration from traditional beach pavilions such as the De La Warr in Bexhill a little further along the coast.  The architectural design concept was to maximize the building’s width, so every key room enjoys expansive views of the vista. All bathrooms and utility spaces run at the rear of the property, allowing the view to be continuous for all ‘living’ spaces. The house sits seven metres below road level with the roof acting as a parking deck for three cars. Visually the roof and floor decks are hung from the central concrete core, terminating in large cantilevers that provide shade and open-air shelter to the ground floor.  Balconies and outdoor accommodation are provided by horizontal planes carefully cantilevered from a central access tower which penetrates the roof plane; atop of which sits a frameless glass enclosure providing access and acting as a lighthouse. Lighting within this enclosure is triggered by a barometer providing instantaneous information to the beach and sea beyond. This illuminated glass cube sits on top of the concrete stair core. At night the lit glass glows to indicate local weather conditions: green when weather is fair and red when atmospheric pressure drops, warning passing yachtsmen of possible stormy conditions.

Lighthouse 65

‘The Lighthouse’ is a contemporary beachfront property on the south coast of England. It is a super insulated, luxury 3 bedroom modern house sitting in a beautiful waterfront location enjoying stunning views of the Solent and the Isle of Wight.

Designed by AR Design Studio an award-winning RIBA certified contemporary architectural practice, based in Winchester, Hampshire, specialising in elegant modern new homes, extensions, renovations and multi-plot developments.

 ‘The Lighthouse’ is a contemporary beachfront property on the south coast of England. It is a super insulated, luxury three bedroom modern house sitting in a beautiful waterfront location enjoying stunning views of the Solent and the Isle of Wight.  The site is enclosed between two neighbouring buildings and a seven metre high embankment to the north; of which pavement and street access sits at the top. This access, to the roof level of the property, and the one-directional view over the beach, English Channel and Isle of Wight to the south, has led to an interesting architectural design which takes inspiration from traditional beach pavilions such as the De La Warr in Bexhill a little further along the coast.  The architectural design concept was to maximize the building’s width, so every key room enjoys expansive views of the vista. All bathrooms and utility spaces run at the rear of the property, allowing the view to be continuous for all ‘living’ spaces. The house sits seven metres below road level with the roof acting as a parking deck for three cars. Visually the roof and floor decks are hung from the central concrete core, terminating in large cantilevers that provide shade and open-air shelter to the ground floor.  Balconies and outdoor accommodation are provided by horizontal planes carefully cantilevered from a central access tower which penetrates the roof plane; atop of which sits a frameless glass enclosure providing access and acting as a lighthouse. Lighting within this enclosure is triggered by a barometer providing instantaneous information to the beach and sea beyond. This illuminated glass cube sits on top of the concrete stair core. At night the lit glass glows to indicate local weather conditions: green when weather is fair and red when atmospheric pressure drops, warning passing yachtsmen of possible stormy conditions.

‘The Lighthouse’ is a contemporary beachfront property on the south coast of England. It is a super insulated, luxury three bedroom modern house sitting in a beautiful waterfront location enjoying stunning views of the Solent and the Isle of Wight.

The site is enclosed between two neighbouring buildings and a seven metre high embankment to the north; of which pavement and street access sits at the top. This access, to the roof level of the property, and the one-directional view over the beach, English Channel and Isle of Wight to the south, has led to an interesting architectural design which takes inspiration from traditional beach pavilions such as the De La Warr in Bexhill a little further along the coast.

The architectural design concept was to maximize the building’s width, so every key room enjoys expansive views of the vista. All bathrooms and utility spaces run at the rear of the property, allowing the view to be continuous for all ‘living’ spaces. The house sits seven metres below road level with the roof acting as a parking deck for three cars. Visually the roof and floor decks are hung from the central concrete core, terminating in large cantilevers that provide shade and open-air shelter to the ground floor.

Balconies and outdoor accommodation are provided by horizontal planes carefully cantilevered from a central access tower which penetrates the roof plane; atop of which sits a frameless glass enclosure providing access and acting as a lighthouse. Lighting within this enclosure is triggered by a barometer providing instantaneous information to the beach and sea beyond. This illuminated glass cube sits on top of the concrete stair core. At night the lit glass glows to indicate local weather conditions: green when weather is fair and red when atmospheric pressure drops, warning passing yachtsmen of possible stormy conditions.

A_R_Lighthouse-16.jpg
DSC_0219.jpg
A_R_Lighthouse-4.jpg
A_R_Lighthouse-3.jpg
A_R_Lighthouse-9.jpg
A_R_Lighthouse-5.jpg
    Scheme:  Private Contemporary House   Location:  Hampshire   Commencement : February 2010   Completion:  October 2011   Photographer:  Martin Gardner, www.martingardner.com  —   Winner of:   2012 RIBA Downland Prize Winner  2012 Fareham Society Design Awards Winner  2013 Federation of Master Builders Award Winner   Shortlisted for:   2013 RICS Awards Runner-Up

Scheme: Private Contemporary House

Location: Hampshire

Commencement: February 2010

Completion: October 2011

Photographer: Martin Gardner, www.martingardner.com

Winner of:

2012 RIBA Downland Prize Winner

2012 Fareham Society Design Awards Winner

2013 Federation of Master Builders Award Winner

Shortlisted for:

2013 RICS Awards Runner-Up