AR Design Studio | Contemporary Architects Winchester
info@ardesignstudio.co.uk 01962 864545
 The Elements is a private new build house in Hampshire, completed in early 2017 by Winchester based architects AR Design Studio. Adjacent to the stunning River Hamble and its popular marina, it is nestled within meadows rich in native wildlife. With a global collection of friends and family, the client required a large home in which to regularly host and entertain. The home focuses on accommodating a number of guests in the homeliest way possible, providing an experience of a ‘home-from-home’. It is hoped that the home will create lasting memories among visiting friends and family.  The massing for the home is divided into three interlocking blocks. Two blocks, one for guests, the other for the family, are connected by a central entrance block. The ground floor becomes a shared zone focused on leisure, socialising and entertainment.  The team used the path of the sun to carve out three garden zones, grouping lifestyle activities based on daily rituals. The leisure facilities of the pool, games room, gym and tennis court all receive strong morning light. The sun tracks to the central courtyard by midday, creating a sheltered sun-trap that is accessed by the entire ground floor. By the afternoon the sun has moved to the kitchen, lounge and patio, making this side of the house perfect for summer barbequing. Balconies and picture windows on the first floor extend view onto the wider context creating strong elevated visual connections with the gardens.  The shaded north contains the arrival and entrance to the property and is designed to compress your view. A wall guides visitors beneath a large cantilever into an entrance courtyard. From here you enter the house into a double height space that opens up to the view of the central courtyard and is framed by two staircases and walkway. This provides access to the homes main spaces and connects the guest and family blocks. Glazing is extensively used throughout the house to blur the distinction between garden and house and provides connecting views across the open, free-flowing plan and to the gardens beyond.  The Elements represents an ambitious taste of shared living, designing not only for the clients but for their family and friends. It has become a perfect reflection of the clients dream; a living, breathing space, seamlessly connected to its surroundings.

The Elements

The Elements is a private new build house in Hampshire. Adjacent to the stunning River Hamble and its popular marina, it is nestled within meadows rich in native wildlife. 

Designed by AR Design Studio an award-winning RIBA certified contemporary architectural practice, based in Winchester, Hampshire, specialising in elegant modern new homes, extensions, renovations and multi-plot developments.

 The Elements is a private new build house in Hampshire, completed in early 2017 by Winchester based architects AR Design Studio. Adjacent to the stunning River Hamble and its popular marina, it is nestled within meadows rich in native wildlife. With a global collection of friends and family, the client required a large home in which to regularly host and entertain. The home focuses on accommodating a number of guests in the homeliest way possible, providing an experience of a ‘home-from-home’. It is hoped that the home will create lasting memories among visiting friends and family.  The massing for the home is divided into three interlocking blocks. Two blocks, one for guests, the other for the family, are connected by a central entrance block. The ground floor becomes a shared zone focused on leisure, socialising and entertainment.  The team used the path of the sun to carve out three garden zones, grouping lifestyle activities based on daily rituals. The leisure facilities of the pool, games room, gym and tennis court all receive strong morning light. The sun tracks to the central courtyard by midday, creating a sheltered sun-trap that is accessed by the entire ground floor. By the afternoon the sun has moved to the kitchen, lounge and patio, making this side of the house perfect for summer barbequing. Balconies and picture windows on the first floor extend view onto the wider context creating strong elevated visual connections with the gardens.  The shaded north contains the arrival and entrance to the property and is designed to compress your view. A wall guides visitors beneath a large cantilever into an entrance courtyard. From here you enter the house into a double height space that opens up to the view of the central courtyard and is framed by two staircases and walkway. This provides access to the homes main spaces and connects the guest and family blocks. Glazing is extensively used throughout the house to blur the distinction between garden and house and provides connecting views across the open, free-flowing plan and to the gardens beyond.  The Elements represents an ambitious taste of shared living, designing not only for the clients but for their family and friends. It has become a perfect reflection of the clients dream; a living, breathing space, seamlessly connected to its surroundings.

The Elements is a private new build house in Hampshire, completed in early 2017 by Winchester based architects AR Design Studio. Adjacent to the stunning River Hamble and its popular marina, it is nestled within meadows rich in native wildlife. With a global collection of friends and family, the client required a large home in which to regularly host and entertain. The home focuses on accommodating a number of guests in the homeliest way possible, providing an experience of a ‘home-from-home’. It is hoped that the home will create lasting memories among visiting friends and family.

The massing for the home is divided into three interlocking blocks. Two blocks, one for guests, the other for the family, are connected by a central entrance block. The ground floor becomes a shared zone focused on leisure, socialising and entertainment.

The team used the path of the sun to carve out three garden zones, grouping lifestyle activities based on daily rituals. The leisure facilities of the pool, games room, gym and tennis court all receive strong morning light. The sun tracks to the central courtyard by midday, creating a sheltered sun-trap that is accessed by the entire ground floor. By the afternoon the sun has moved to the kitchen, lounge and patio, making this side of the house perfect for summer barbequing. Balconies and picture windows on the first floor extend view onto the wider context creating strong elevated visual connections with the gardens.

The shaded north contains the arrival and entrance to the property and is designed to compress your view. A wall guides visitors beneath a large cantilever into an entrance courtyard. From here you enter the house into a double height space that opens up to the view of the central courtyard and is framed by two staircases and walkway. This provides access to the homes main spaces and connects the guest and family blocks. Glazing is extensively used throughout the house to blur the distinction between garden and house and provides connecting views across the open, free-flowing plan and to the gardens beyond.

The Elements represents an ambitious taste of shared living, designing not only for the clients but for their family and friends. It has become a perfect reflection of the clients dream; a living, breathing space, seamlessly connected to its surroundings.

_F7A4519pm6 (Large).jpg
DJI_0150 (Large).jpg
_F7A4039 (Large).jpg
_F7A4073 (Large).jpg
_F7A4094 (1) (Large).jpg
_F7A4139 (Large).jpg
_F7A4169 (Large).jpg
_F7A4191a.jpg
_F7A4204a.jpg
_F7A4226a.jpg
_F7A4259 (Large).jpg
_F7A4028 (Large).jpg
_F7A3904 (Large).jpg
_F7A3860 (Large).jpg
DJI_0136-Edit (Large).jpg
_F7A4389 (Large).jpg
_F7A0671-Edit (Large).jpg
_F7A4431pm6 (Large).jpg
_F7A4582-Edit (Large).jpg
_F7A0683-2 (Large).jpg
_F7A3817 (Large).jpg
  Scheme:  Replacement Dwelling   Location:  Hamble   Completion:  Spring 2017  —   Shortlisted For:   Shift Awards 2018  —   Photographer:  Martin Gardner,   www.martingardner.com     Kitchen:  Bradburys Kitchens

Scheme: Replacement Dwelling

Location: Hamble

Completion: Spring 2017

Shortlisted For:

Shift Awards 2018

Photographer: Martin Gardner, www.martingardner.com

Kitchen: Bradburys Kitchens